Informacije / Kolačići

Kolačići

1. Kolačići (Cookies)

Prilikom posjete sajtu www.kengur.com (u daljnjem tekstu naša „KENGUR“), na Vaš uređaj mogu se staviti „kolačići“. Kolačići su mali podaci ili tekstualne datoteke koje web lokacije i aplikacije postavljaju na Vaš lokalni računar ili pametni telefon, a svaki od njih ima jedinstvene brojeve. Kolačići koje koristimo neophodni su za funkcionisanje web-sajta, a drugi kolačići se koriste za prikupljanje informacija o korišćenju web-sajta (statistika).

 

Kolačići mogu da se čuvaju na tvom pretraživaču ili uređaju različiti vremenski period. Kolačići sesija se brišu sa istorije pretraživača ili drugog uređaja kada se zatvori pretraživač. Trajni kolačići ostaju sačuvani na Vašem uređaju dok se ne izbrišu ili dok im ne istekne unapred definisani vremenski period čuvanja.

 

Postoji nekoliko različitih vrsta kolačića:

Tehnički kolačići (koji se koriste za postavke jezika, na primjer), kolačići sesije (privremeni kolačići).

Kolačići za praćenje (kolačići koji prate i prate vaše ponašanje na web lokaciji kako bi vam ponudili bolje korisničko iskustvo).

Kolačići sesije se privremeno čuvaju na tvom računaru kada posjetiš našu web lokaciju i uklanjaju se čim zatvoriš pretraživač.

Trajni kolačići ostaju na računaru dok ih ne ukloniš ili dok im ne istekne unapred definisani period čuvanja.

Kolačići prve strane – postavlja ih KENGUR kada pregledaš našu web-lokaciju.

Kolačići trećih strana su kolačići postavljeni na KENGUR web-sajt od strane partnerskih sajtova za oglašavanje, a koriste se za prikupljanje informacija u cilju reklamiranja i plasiranja prilagođenog sadržaja, kao i za veb-statistiku. Ovi kolačići omogućavaju uvid u tvoja interesovanja prilikom pretraživanja KENGUR web-sajta, i moguće je blokirati ih. Oni ne pohranjuju direktno lične podatke, ali rade tako što jedinstveno identifikuju tvoj pretraživač i uređaj.

 

2. Cilj i svrha kolačića

Želimo vas što bolje informisati o Vašim pravima prema važećem zakonodavstvu i o tome zašto koristimo kolačiće na našoj web stranici. Kolačići nam pomažu da optimizujemo Vašu posjetu našoj web stranici, sjetimo se tehničkih izbora i prikazujemo relevantnije usluge i ponude. Takođe koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na našoj web stranici. Kolačići koje koristimo su sigurni. Podaci koje prikupljamo pomoću kolačića pomažu nam da identifikujemo bilo kakve greške ili Vam pokažemo određene proizvode ili usluge za koje vjerujemo da bi Vas mogli zanimati. Moguće je da podatke koji se odnose na Vas spremimo direktno.

 

Prilikom posjete našoj web stranici preporučujemo da omogućite kolačiće za svoj pretraživač. U suprotnom, nećemo biti u mogućnosti garantovati upotrebu web stranice bez problema. Ako ne želite prihvatiti kolačiće, možete ih onemogućiti (pogledajte deo sa „Upravljanje kolačićima“ ).

 

3. Tipovi kolačića

Funkcionalni kolačići omogućavaju viši nivo personalizacije i veću funkcionalnost web-sajta. Ove kolačiće možemo postaviti mi ili treća strana čije smo usluge dodali na svoje stranice. Ako ne dozvolite ove kolačiće, neke usluge ili čak nijedna od njih neće ispravno funkcionisati.

Ime kolačića

Opis kolačića

Treća strana

_ga

Registrira jedinstveni anonimni ID broj koji omogućava praćenje web stranica koje se posjećuju.

Nema

_gat

Kolačić koji registrira koliko često se traži stranica kako bi se spriječili napadi botova.

Nema

Kolačići analitike nam omogućavaju da pratimo posjete na našem web-sajtu, kako bismo mjerili i unaprijedili performanse web-sajta. Oni nam pomažu da znamo koje stranice su najviše i najmanje posjećene i da pratimo kako se posjetioci kreću na našem web-sajtu. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju su agregirane i samim tim anonimne. Ako ne želiš da daš dozvolu za ove kolačiće, nećemo znati kada posjećuješ naš sajt i nećemo moći da pratimo njegovo funkcionisanje.

 

Servis

Ime kolačića

Tip

Svrha

Google Analytics

_ga

Kolačić treće strane

Koristi se za razlikovanje korisnika

Google Analytics

_gat

Kolačić treće strane

Koristi se za ograničavanje broja zahtjeva za doubleclick.net

Google Analytics

_gid

Kolačić treće strane

Koristi se za razlikovanje korisnika

Yandex Metrica

_ym_isad

Kolačić treće strane

Koristi se za analizu na više platformi i više web lokacija

Yandex Metrica

_ym_uid

Kolačić treće strane

Koristi se za analizu na više platformi i više web lokacija

Yandex Metrica

_ym_visorc_31579283

Kolačić treće strane

Koristi se za mjerenje i analizu web prometa

Sigurnosni kolačići pomažu nam da otkrijemo prevaru ili druge pokušaje ilegalnog pristupa Vašim podacima i uslugama koje koristite.

Marketing kolačići mogu biti postavljeni na naš web-sajt od strane partnerskih sajtova za oglašavanje, koji ih koriste da kreiraju profil tvojih interesovanja u cilju prikazivanja relevantnih reklama na drugim web-sajtovima. Oni ne pohranjuju direktno lične podatke, ali rade tako što jedinstveno identifikuju tvoj pretraživač i uređaj. Ako ne dozvoliš ove kolačiće, nećeš iskusiti naše ciljane reklame na drugim web-lokacijama.

 

Servis

Ime kolačića

Tip

Svrha

Facebook

Fr

Kolačić treće strane

Piksel smješten na našoj web stranici koji omogućava Facebooku da vam prikazuje relevantno oglašavanje.

Facebook

TR

Kolačić treće strane

Piksel smješten na našoj web stranici koji omogućava mjerenje korisnikovih radnji nakon klika na oglas.

Ako nakon što pročitate našu Politiku o kolačićima imate bilo kakvih pitanja ili komentara u vezi s kolačićima, možete nas kontaktirati putem našeg kontakt obrasca.

Kada posjetite naš web sajt,  možemo preuzeti ili podhraniti informacije iz svog pretraživača, najčešće u formi kolačića. Ovo uključuje informacije o tebi, tvojim izborima ili izvršenim pretragama, kao i informacije o digitalnom uređaju koji koristiš. Informacije najčešće služe kako bi sajt dobro funkcionisao. Informacije koje prikupljamo o tebi najčešće ne služe kako bismo te identifikovali kao pojedinca, ali i dalje za cilj imaju da ti pruže personalizovano iskustvo na internetu. Poštujemo Vašu privatnost, imaš mogućnost da ne prihvatiš određene vrste kolačića. Klikni na različite kategorije da pročitaš više o njima i da izmjeniš podrazumjevana podešavanja. Blokiranje određenih vrsta kolačića može uticati na tvoje iskustvo na sajtu kao i usluge koje pružamo.

4. Upravljanje kolačićima

Preporučujemo da omogućite kolačiće prilikom posjete našoj web stranici. Ako želite, možete onemogućiti kolačiće putem postavki pregledača u odeljku „Preference“ ili „Options“. Imajte na umu da ćete, ako onemogućite kolačiće, i dalje primati oglase na drugim web lokacijama, ali više neće biti prilagođeni vašim specifičnim interesima.

Sljedeći linkovi pružaju više informacija o upravljanju kolačićima. Takođe možete vidjeti odjeljak ‘Help ili Pomoć’ u Vašem web pregledaču

    Brisanje i upravljanje kolačićima u Internet Explorer

    Brisanje i upravljanje kolačićima u Mozilla Firefox

    Brisanje i upravljanje kolačićima u Google Chrome

    Brisanje i upravljanje kolačićima u Safari

5. Vaša prava

Više informacija o tome kako prikupljamo Vaše lične podatke, obrađujemo ih i Vaša prava možete pronaći u našoj Politici privatnosti